top of page

INTRESSANTA FÖREMÅL UNDER KLUBBAN

Det har varit rätt sparsamt med renodlade marin antik auktioner under 2000-talet. Ett auktionshus sålde under hösten 2011 ut en del av dykaren Sven Johanssons samlig av marina föremål. Johansson var en av de första verkliga sportdykarna i Sverige, han hade ett stort marinarkeologistkt intresse och bärgade flera föremål under 1950-60 talet från vrak i finska, åländska och svenska vatten. Intressant är att föremålen bärgades innan forminnesskyddet för vrak trädde i kraft så försäljningnen av föremålen var fullt laglig.

Kanske det mest intressanta föremålet på auktionen var fartygsklockan av S/S Skiftet. Fartyget byggdes på Chrictons båtvarv i Åbo 1908 och sattes in på trafik mellan Åbo och Mariehamn. Torsdagen den 14 december 1916 avgick Skiftet från Mariehamn och på Rödhamnsfjärden närmade sig Skiftet ett minbälte utlagt under natten av den tyska ubåten UC-27. Klockan 09.30 i dåligt väder gick Skiftet på en mina. Fartyget exploderade, sjönk omedelbart och 86 människor gick en tragisk död till mötes. Fartygsklockan fick en ny ägare för 4.185 eur.


Man kunde också köpa föremål från flera andra kända svenska vrak såsom Jutholmsvraket, Fula Gubben och S/S Kapella. Från lastfartyget S/S Fringilla som förliste 1930 utanför Sandhamn gick nakterhuset och klockan, båda med hårt slitage och skador, för 940 eur vilket är ett intressant pris.


Nakterhuset och ratt från ångfartyget S/S Kul fanns också till utrop. S/S Kul fick 1950 förskjutning i lasten och förliste utanför Sandhamn. Slutpriset på dessa var på rätt nivå då föremålens affektionsvärde kompenserades av hårt sjöslitage.I övrigt såldes en massa fynd från Stockholms skärgård. Det var flaskor, fat, bägare, trefotsgrytor och kärl från 1600 - 1900 talet. Sällan man ser en så pass stor samling dykföremål gå under klubban.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page