top of page

KUKA OLI LAIVAMAALAUKSIA MAALANNUT A.TURPEINEN?

Vuosien aikana monta A.Turpeisen tauluja on kulkenut Brig Antiquen kautta. Kaikki ovat olleet laivatauluja 1970- ja 80-luvulta. Itse olen tykännyt tauluista koska Turpeinen on pystynyt kuvaamaan laivojen mittasuhteet varsin onnistuneesti. Huomaa, että hän on liikkunut paljon satamissa ja nähnyt näitä laivoja eri näkökulmista. Tämä on asia joka karsii kokeneet meritaiteilijat akanoista koska hyvin monissa tauluissa erityisesti rungon mittasuhteet on kuvattu väärin.


On myös kivaa, että tässä on taiteilja joka on halunnut kuvata 70- ja 80-luvun purjelaivoja eikä ole taipunut menneiden aikojen purjelaivojen kuvaamiseen. Kuka tämä Turpeinen sitten oli? Netistä ei löydy hänestä tietoa. Yksi Brig Antiquen asiakas sanoi tavanneensa hänet kerran ja kuvasi hänet leppoisana kaverina. Samaa pätee myös Jari Savoilaisen kuvaus hänestä äänimeri.fi:ssä ”Syyskuussa 1979 tultiin Frances/OIBL laivan kanssa Jenkkilän reissulta Suomen Turkkuseen. Laivalle tuli taiteilija Turpeinen. Kertoi maalaavansa laivakuvia ja jos saisi valokuvan laivasta, voisi yön aikana sutia taideteoksen ja tuoda sen sitten aamusella ennen laivan lähtöä näytille. Annoin kuvan, mutta maksun lupasin suorittaa kunhan olen tuon Picasson työnjäljen nähnyt.Aamulla ei miestä kuulunut. Kyselin porukalta onkos maalari käynyt laivalla. Joku totesi ykskantaan, että oli kuulemma viihtynyt messissä virvokkeita nauttien aamuyöhön asti. Ei ollut sen jälkeen varmaan pensseli kädessä pysynyt vähään aikaan.

Siftasimme sitten Haminaan, jossa jäin lomille. Muutaman päivän päästä tuli postissa paketti, jossa oli ihan mukiinmenevä Frances-maalaus, valokuva ja saatekirje. Siinä valiteltiin, ettei ollut ehtinyt saada maalausta valmiiksi ennen laivan lähtöä. Jos työn jälki miellyttää, voisin maksaa ne sovitut parikymppiä hänen tililleen. Mielihyvin suoritin maksun”.


Eli jos joku lukee tämän, ottaisin ilomielin vastaan lisätietoja taitelija A.Turpeisesta.

37 views0 comments

Comments


bottom of page